1 dakika okundu
24 May
24May

Sağlıklı, mutlu birliktelikler için Aile ve Çift Terapisti Şamil Saribaş, ilişkilerde kaçınılması gereken 9 konuyu sıraladı…

Kaçınmak kelimesi bize doğrudan şunları düşündürebilir: “Kaçınmazsak bize, ilişkimize ne olur? Tartışmalar, kavgalar, ayrılıklarla mı sonuçlanır?”. En baştan söyleyelim bizim baktığımız yerden; hiçbir ilişki üçüncü bir kişi veya sebepten ötürü bitmez, kendisi dinamiği nedeniyle biter ilişkiler. Ancak çoğu kez kişiler ilişkiyi ıskalayarak sebepleri ve çözümleri farklı yerlerde aramaya girişirler. Sonucunda da ilişkiye, ilişkinin iyi oluşuna hizmet edecek duruma değil problemin, problemle ilişkinin devamına varırlar. İlişkinin dinamiğine ve ihtiyaçlarına bakılmalı, karşılanmalıdır, tıpkı bir salon çiçeğinin bakımı gibi.

BAZI KONULARDA HASSAS DAVRANMAK GEREKİR

Her ilişki başlangıcından itibaren belirli bir güç, enerjiye sahiptir ve sürekli yenilenen, azalan, artan bir döngü, denge, dönüşüm içindedir. Sorun yaşanan dönemler de genelde bu enerjinin iniş çıkışlarının olduğu, sistemde bir dengesizliğin, belirsizliğin yeni bir duruma geçişin yaşandığı zamanlar olmakta. Geçişler her zaman sancılı olur ancak sancının şiddetini ve etkilerini belirleyen, kişilerin durum karşısındaki pozisyonları olmaktadır.

İlişkide bazı durumların varlığı kişileri ve ilişkiyi doğrudan sekteye uğratabilmekte, sonrasında da hem ilişkiyi hem de çiftleri mağdur eden bir duruma getirebilmekte. Mağduriyetin en az yaşanması için bazı konularda daha hassas davranmak, ilişkilerde bazı konulardan kaçınmak gerekir. Bu, ilişkinin doğal, spontan gelişimine ve çiftlerin kendilerini rahat, iyi hissedişine yardımcı olacaktır.

ÇİFTLERİN İLİŞKİLERDE KAÇINMASI GEREKEN KONULAR 

1-Aşağılama ve küçük düşürme çabası, 

2-Sürekli eleştiri, 

3-Onun adına karar vermek, sormadan ortak karar almak, 

4-Etiketleme yapmak, imalarda bulunmak, eski defterleri açmak, 

5-Kıyaslama yapmak, değersizleştirme çabası, 

6-Sorunları biriktirmek, 

7-Sessizlik ya da aşırı tepkisellik, 

8-Sürekli savunma pozisyonu, 

9-Tartışmaktan, çözüm arayışından kaçmak. 

Bu tür davranışlardan kaçınmaya rağmen ilişkilerde her zaman sorunlar yaşanabilir. İlişkinin yaşanması tatsız, keyifsiz bir hal almadan ve sorunlar kronik bir görünüme kavuşmadan bir uzmandan yardım alınmasının daha sağlıklı olduğunu ve her konunun bir uzmanı olduğu gibi ilişkilerin de teknik bir uzmanı olduğunu hatırımızda tutmak faydalı olacaktır.

Psikoterapist Şamil Saribaş
Aile ve Çift Terapisti

Yorumlar
* Bu e-posta internet sitesinde yayınlanmayacaktır.