2 dakika okundu
23 Jul
23Jul

2019 YKS Tercih dönemi geldi çattı. Birçok öğrenci için tercih dönemi sınava hazırlık döneminden daha stresli geçer. Merak ettiğiniz soruların cevabını doğru bir şekilde edinmek de çoğu zaman kolay olmaz. Bakkal amcadan, komşu teyzeye herkesin bir şey söylediği, fikir verdiği, yönlendirdiği bir durumla baş başa kalmak… Sadece karar verme süreçlerini olumsuz etkilemekle kalmaz, bunaltır ve yorgun düşürür.

Üniversite yerleştirme sürecinde tercih listesi hazırlamanız gerekir ve bu konuda uzman olmanıza gerek yoktur. Çünkü bu her gün yapmanız gerekecek bir iş değil en azından şimdilik. İleride meslektaşım olacaksanız uzmanı olmanız gerekecek. Bu yüzden sizlere uzmanı olduğu konularda bırakın da işin uzmanları destek versin. Unutmadan destek alabileceğiniz püf noktaları genel ve teknik bilgiler içermektedir. İyi bir tercih size özel hazırlanmış olandır yalnızca sonuç belgenizde yazan rakamlara göre olan değil.

Tercih listesi oluştururken nelere dikkat etmeliyiz, olmazsa olmazlar nelerdir bunlara bir bakalım.

  • Öncelikle çoğu öğrenci sınav sonucundan memnun olmaz. Tercih listesi oluşturmadan önce bir karamsarlık hakimdir. Karamsarlığı bir kenara bırakıp elimizdeki sonuçla ne yapabiliriz ona odaklanalım.
  • Tercih listesi oluştururken dikkate almamız gereken ilk şey puan değil, kesinlikle başarı sıralamasıdır. Puana göre bir liste hazırlamak hayal kırıklığına neden olacaktır.
  • Tercih listesini istek sırasına göre hazırlamak önemlidir.
  • Önce bir taslak oluşturun. Acele etmeyin. Sonrasında sadeleştirin.
  • İlk 2 ya da 3. sıraya başarı sıralamanızın çok üstünde olan, en çok istediğiniz bölümleri yazabilirsiniz. (Yani uçabilirsiniz)
  • 4 ve 8. sıraya başarı sıralamanızın %20-30 üstü olan yerleri yazabilirsiniz. (Örn: Başarı sıralamanız 30.000 diyelim. 21.000’den başlamak gibi)
  • 9 ve 19. Sıralara başarı sıralamanızın biraz üstü ve yaklaşık %30-40 altında olacak şekilde yazabilirsiniz. (Örn: Başarı sıralamanız 30.000 diyelim. 29.000’den başlayıp 56.000’e kadar.)
  • Son 5 tercihiniz ise kesinlikle kendinizi sağlama alacağınız bölümler olmalıdır. Yani %50-70 altına inerek sırtınızı sağlama almış olursunuz. Tabii burada dikkat edilmesi gereken en önemli detay listenizde bulunan her bölüm ve üniversite en çok istedikleriniz olmalıdır. Son tercihinize bile yerleşmiş olsanız sevineceğiniz bir bölüm, üniversite olması sonrası için çok önemli. Açıkta kalmamak için istemediğiniz bir bölümü yazmak sizi mutsuz edecektir. Her sene yüzbinlerce üniversite öğrencisi tekrar sınava girmektedir. Sebep ise pişmanlıktır.
  •  Bir üniversiteye yerleştiğinizde, kayıt yaptırmamış olsanız bile bir sonraki sene sınava girdiğinizde Ortaöğretim Başarı Puanının yarısını kaybetmiş olacaksınız.
  • Tercih listesinde yer verdiğiniz bölüm ve üniversiteler ile ilgili mutlaka özel koşulları kılavuzdan okumanız gerekmektedir. Sonrasında sürprizler yaşamamak için.
  • Yeni açılan yani henüz puanı ve sıralaması olmayan bölümleri istediğiniz sıraya yazabilirsiniz. Fikir vermesi açısından diğer üniversitelerdeki aynı bölümlerin sıralamalarına bakabilirsiniz.
  • Tercih listesine nereden başladığınızdan ziyade listeyi nerede bitirdiğiniz çok daha önemlidir.
  • Okumak istediğiniz bölümün ilgi ve yeteneklerinize uygun olup olmadığına bakmanız gerekmektedir. Sadece sıralamanızın tutuyor olması yeterli değildir. Konfüçyüs der ki: “Sevdiğiniz işi yaparsanız, bir gün bile çalışmış sayılmazsınız.”
  • Tercih listesi oluştururken, mümkünse okumak istediğiniz bölüm / üniversiteyi ziyaret etmeniz süreci kolay hale getirecektir. Sadece kılavuza bakarak, ya da diğer kişilerin görüşlerine göre liste oluşturmaktan çok daha etkilidir.
  • İstemediğiniz bir bölümde okumaktansa sınava bir sene daha hazırlanmak kayıp değildir. Çalışma konusunda yeterli motivasyonunuz varsa istediğiniz bölüm/üniversite için bir sene daha hazırlanmanızı tercih ve tavsiye ederim.
  • Her şey gönlünüzce olsun.

Cengiz İpek


Yorumlar
* Bu e-posta internet sitesinde yayınlanmayacaktır.