1 dakika okundu
10 Jun
10Jun


UNUTMA, BU SADECE BİR SINAV

Her ne yaşamış ve yaşayacak olursan ol. Bu sınavın sonucu neleri belirleyecek olursa olsun asla unutma bu sadece bir sınav. 

Perşembe ve Cuma günü artık ders çalışma. Hala kafana takılanlar varsa göz atabilirsin. Günün keyfini çıkar, rahat ol istediklerini yap ve tabi abartma. 

Sınav öncesi akşam sınav için sabah yanına alacaklarını hazırla. Sınav giriş belgen ve kimliğin yanında olsun. ÖSYM sana kalem, silgi, kalemtıraş, şeker ve peçete verecek. Şeffaf pet şişede kendi suyunu getirebilirsin. 

Sınava sabahı kahvaltında değişiklik yapma. Her sabah ne yediysen sınav sabahı da onu ye. Özellikle iyi geçen deneme sınavlarını hatırla o sabahlar ne yediysen benzer bir kahvaltı yapmak iyi gelebilir. 

DİĞERLERİNE DEĞİL KENDİNE ODAKLAN 

Sınav sabahı okul bahçesinde ve sınav anında sınıfta; Türkiye derecesi yapacak öğrenciler de olacak, sınava zorla giren, tek bir soru çözmemiş, girmiş olmak için girenler de, ortalama çalışmış öğrenciler de. Bu nedenle sınav öncesi ve sırasında kimin ne yaptığına, nasıl davranışlar sergilediğine, bölümler arası geçişi senden önce ya da sonra yapmasına takılma, yorumlama. Sadece kendi performansına odaklan. 

Kaygılanırsan kaygını kontrol edebileceğini unutma. Olumlulara odaklanıp, nefes egzersizleri ile sakinleş. Boşver herkesi. Sen elinden geleni yaptın ve harika bir sınav süreci yaşayacaksın. 

Bugüne kadar en iyi yaptığın denemelerde hangi teknikleri kullandıysan bu sınavda da aynılarını kullan. Şimdi değişiklik yapman doğru değil. 

Zorlandığın soruda şunlar olabilir; bilgi eksikliği, dikkatsizlik, okuma hatası, çok zor/eleyici bir soru ya da o an için anlayamıyor/yorumlayamıyor olabilirsin daha fazla takılmadan boş bırakarak diğer soruya geç. 

Her sorunun standart bir çözüm süresi var; sorularla kavga etme. Normal sürende çözüme yaklaşamadıysan hemen o soruyu işaretleyerek diğer soruya geç. 

ÖNYARGILI YAKLAŞMA 

Sorulara önyargılı yaklaşma. Yapabildiklerin zaten belli, önemli olan zorluk derecesi, turlamaya bak, acele etme. Sınav sorularının zorluk derecesinin dağılımına göre iyi bir çalışma göstermiş her öğrenci %60 civarı soruyu zaten yapabilir. 

Alanınla ilgili sorulara öncelik ve ağırlık ver, kalan zamanını diğer alanlara ayır. 

Zamanı iyi yönetmeye çalış, bölüm geçişlerinde ya da merak ettikçe mutlaka zamanı kontrol et. 

Koyu renkli, altı çizili, olumsuz ifadeli sorularda ayrıca dikkatli ol. Acele etme. 

YORULURSAN MOLA VEREBİLECEĞİNİ UNUTMA 

Sınav sırasında hangi bölümde, sınavın kaçıncı dakikasında olursan ol; bunaldığında, dikkatini toparlamakta zorlandığında; bırak kalemi, dik otur, birkaç kez derin nefes al, gerin, omuzlarını kollarını hareket ettir, gözlerini ovuştur ve 30-40 saniyeni alacak bu yenilenme ile kendine güvendiğini, başarabileceğini hatırlatarak sınavına daha iyi bir şekilde devam et. 

Bu arayı ve teknikleri bölüm geçişlerinde de mutlaka uygula. 

5 cevap şıkkından dördüne yanlış diyerek eleyip üzerini çizemediğin sürece cevabı asla doğrudan işaretleme. Tek tek yanlışla demiyorum, sadece diğerlerinin neden doğru olamayacağını sanki o branştaki öğretmenin sana anlatıyormuş gibi kendi iç sesinle konuş. 

İki şık arasında kalmak da bir başarıdır ancak emin olmadığın sürece işaretleme yapma. Ya doğru çıkarsa dediğini duyuyorum ve ben de sana yanlış çıkarsa 0,25 doğrunun gereksiz yere çöpe gideceğini ve seni binlerce kişi geri atacak bir hata yapmış olacağını hatırlatıyorum. 

Bugüne kadar belli bir başarı gösterdin bu sınavda da en az o kadar başarılı olabilirsin, kendine güven ve herhangi bir deneme sınavı rahatlığında soruların etrafında dolaşarak nasıl çözeceğine karar ver. 

SINAV DENEYİMİNİ ZİHNİNDE YAŞA 

Şimdi bu önerilerin tümünü okumuş olan sen, fırsat buldukça arkana yaslan ve sınav günü sabahından itibaren neler yaşayacağının, sınav anının hayalini kur ve istediğin gibi geçecek, harika bir sınav deneyimini zihninde yaşayarak rahatla. Gönlünüzdeki gibi bir sınav deneyimi ve başarı dileklerimle… 


Psikoterapist Şamil Saribaş

Yorumlar
* Bu e-posta internet sitesinde yayınlanmayacaktır.